Voditelj Ivan Roth

Zbirka crteža i grafika 18. i 19. stoljeća trenutno broji 318 jedinica građe. Njezin je historijat usko vezan uza Zbirku slikarstva istoga razdoblja; inicijalno je sabirana unutar fundusa Muzeja Slavonije, od kojeg je izdvojena 1954. godine kao dio Galerije slika, današnjeg Muzeja likovnih umjetnosti.

U odnosu na umjetnine 18. stoljeća više je onih nastalih u 19. stoljeću, a posebnost ove Zbirke je što se u njoj čuvaju najstariji predmeti Muzeja likovnih umjetnosti datirani u 16. i 17. stoljeće. Obzirom na mali broj predmeta 16. i 17. stoljeća (svega pet jedinica) nije oformljena zasebna zbirka već su evidentirani u ovoj.

Jednako kao u Zbirci slikarstva 18. i 19. stoljeća veliki dio predmeta u ovoj Zbirci vezujemo uza slavonske plemićke obitelji kojima su konfiscirani 1945. godine. Riječ je mahom o reproduktivnim grafikama stranih majstora čija je distribucija u 18. i, posebice, u 19. stoljeću bila vrlo raširena i popularna poglavito među imućnijim slojem.

Posebnost ove Zbirke jest što se u njoj čuva pozamašan broj djela najznačajnijih osječkih slikara 19. stoljeća, Huge Conrada von Hötzendorfa i Adolfa Waldingera. Riječ je o skicama, studijama, shemama, odnosno pripremnim, ali i dovršenim crtežima koji nam pomažu razumijevati umjetnički razvoj ovih pejzažista što ovu Zbirku čini nezaobilaznom postajom u proučavanju djela ovih umjetnika, ali i čitavog Osječkog slikarskog kruga. Uz njih, kad je riječ o lokalnim majstorima, u Zbirci su inventarizirana djela Antuna Müntzbergera, Josipa Franje Mückea, Sigmunda Landsingera i dr.

Veliki broj crteža i grafika, ipak, djela su još neutvrđenih umjetnika. Brigom o Zbirci, istraživanjem i prezentacijom predmeta svakodnevno radimo na otkrivanju novih spoznaja o ovim umjetnicima i umjetninama.