Otvorenje: 14. prosinca 2023.  u 19 sati

Kustos izložbe: dr.sc. Dario Vuger

 

Izložba obuhvaća crteže iz druge serije ilustracija za Božanstvenu komediju Dantea Alighierija po narudžbi prevoditelja ovog središnjeg epskog spjeva talijanske, ali i svjetske književnosti - i samog vrsnog danteologa, slikara i povjesničara umjetnosti - Izidora Kršnjavog. Ciklus od pedesettri simbolistički nadahnuta crteža Mirko Rački izradio je 1911.godine pod utjecajem bečke secesije i minhenskog Jugendstila. Idiosinkratična i samouvjerena interpretacija Danteove motivike realizirana je u bogatoj i atmosferičnoj cjelini koja predstavlja jedno od vrhunskih crtačkih ostvarenja u korpusu nacionalne, ali i europske povijesti umjetnosti. "Slikar, koji je i sam pisao, rado je uzimao literarnu podlogu za svoje slikarske radove. Umjetniku takvih sklonosti teme Komedije, a osobito Pakla zbog dramatičnosti, tragike i težine atmosfere bijahu vrlo bliske.(...) On je od mladih dana naginjao irealnom i simboličnom, što je bila opća značajka europskog duha na prijelazu stoljeća." (Renata Gotthardi-Škiljan, iz kataloga Mirko Rački - crteži i grafika u čast proslave 100. rođendana)

“Stilske i morfološke značajke te homogene crtačke dionice stvaralačkog opusa Mirka Račkog (1879. – 1982.) sintetiziraju širok repertoar snažnog simbolističkog repozitorija prepunog demonoloških i angeoloških vidova, alegoričnih i fantastičnih narativa koji u konačnici otkrivaju Račkijevo istinsko poštovanje spram Danteova spjeva, ali i oslobođenu ilustratorsku invenciju pri artističkom tumačenju danteološke metaforike. Suradnička spona između prevodioca i ilustratora prisutna je na crtežima koji sadržajem i motivikom prizorâ sažimaju književne aspekte Danteova spjeva. Rački je, sugestivnom interpretacijom, uspio dočarati sukus ozračja svakog kantika. Danteov Pakao oduvijek je bio najveći izazov ilustratorima zbog sadržajne iskričavosti i dramatične motivike, stoga su i Račkijeve ilustracije uistinu uspjeli kompendij stravičnih prizora grijeha i opačina u zlokobnoj atmosferi močvarnih, ledenih ili užarenih krajobraza u kojima se grješnici, vragovi i čudovišta kovitlaju u dojmljivoj rekonstrukciji pakla. U prizorima Čistilišta vlada ozračje kajanja i sjetnog lirizma u tonalitetima nebeskog plavetnila, zvjezdanog sutona ili pastelne zore. Za razliku od surove dramatike Pakla, apstraktni sadržaj kantika Raja Rački simulira kroz eteričnu svjetlinu beskonačnog prostora neba prepunog duša emanirajuće svjetlosti.” (iz predgovora Ružice Pepelko)

Pretposljednju ovogodišnju izložbu - koja ovom prilikom iz virtualnog prostora dolazi u ambijent osječkog muzeja - autorski potpisuje Ružica Pepelko iz Kabineta grafike HAZU gdje je ovaj vrhunski Račkijev ciklus trajno pohranjen.

Dario Vuger

 

Izložbu možete posjetiti do 11. veljače 2024. godine.

 

VIRTUALNU IZLOŽBU (KABINET GRAFIKE HAZU) MOŽETE POGLEDATI NA SLJEDEĆEM LINKU [THE VIRTUAL EXHIBITION CAN BE ACCESSED THROUGH THE LINK BELOW)

https://racki.kabinet-grafike.hazu.hr/en/homepage-english/

 

KAB 3934