Medalje pozivnica za web

Muzej likovnih umjetnosti i ArTresor naklada imaju čast pozvati Vas na predstavljanje monografije Bogdana Mesingera Medalja –povjesnica hrvatske kulture, u četvrtak, 24. studenoga u 19:00 sati.

„Medalja – povjesnica hrvatske kulture“ originalan je autorski rad dr. sc. Bogdana Mesingera, izgrađen na temelju dugogodišnjeg teorijsko i likovno-kritičkog djelovanja.

„Kao eminentnoga poznavatelja (hrvatskoga) medaljerstva Bogdana Mesingera posvjedočuju svi njegovi dosad objavljeni ogledi i studije, a one čine jedinstven stručno-znanstveni prinos povijesti i teoriji medaljerstva u Hrvatskoj, pa i šire.  Treba pritom upozoriti na najvažniju od njih: napisao je jednu od najrelevantnijih, u nas zapravo jedinstvenu studiju u tom području, koja je pod naslovom »Traktat o medalji: prolegomena za jednu semiološku teoriju medalje« monografski objavljena kao izdanje Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku u povodu trećeg Memorijala Ive Kerdića, 1987. godine.„

„Knjigom »Medalja, povjesnica hrvatske kulture« predstavljen je povijesni razvoj medaljerstva u Hrvatskoj. No ona je mnogo više od obuhvatnoga monografskog povijesnog i vrijednosno-kritičkog pregleda jednog nacionalnog medaljerstva. Ovom knjigom teorijski je protumačen sam fenomen medalje – obrazloženi su pojava, razvoj i značenje medalje kao specifičnog medija, simboličkog artefakta te društveno-povijesnog i kulturno-vrijednosnog fenomena u povijesti ljudske civilizacije.“

„U stručnoj literaturi iz područja povijesti umjetnosti ili povijesti medaljerstva u nas dosad nije publicirana knjiga ove vrste. Mesingerov autorski rad, koji nam se na stotinama stranica što slijede podastire u svom konačnom obliku posve jedinstvene publikacije iz ovog specifičnog i već pomalo zaboravljenog područja ljudskoga stvaralaštva, od iznimnog je značenja za hrvatsku kulturnu baštinu i umjetnost. Tekst ove knjige dovršen je 1989. godine i pisan je iz vremenske perspektive toga razdoblja – usađenost u tu vremensku poziciju, primjerice, posebno je naglašena u poglavlju »Pred zagonetkom novih stilskih kretanja«, ali i autorovim fokusom na tada aktualan fenomen medaljerske produkcije Muzejskog prostora, odnosno Muzejsko-galerijskog centra u Zagrebu. Unatoč protoku vremena od Mesingerova dovršavanja rukopisa sve do njegova konačnog objavljivanja u obliku ove knjige, autorova razmatranja, postavke i zaključci nisu izgubili na svježini i relevantnosti.

Iz predgovora monografije,
dr. sc. Daniel Zec, urednik

 

 

Izdavači: Muzej likovnih umjetnosti, Osijek i ArTresor naklada, Zagreb

Recenzenti: dr. sc. Ivan Mirnik, dr.sc. Irena Kraševac

Urednik: dr. sc. Daniel Zec

 

 

Plakat za web