Izložbeni program: 2023.

image
Prosinac 2022. - veljača 2023.

Slavonski biennale je žirirana izložba koja se od 1968. g. održava u MLU. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnosti, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. S 28. izdanjem ove manifestacije nastavljamo propitivanje pozicije i uloge suvremene umjetnosti danas i u perspektivi budućnosti kroz naslovni i tematski okvir „Nova paradigma sreće“
image
Ožujak - travanj 2023.

Riječ je o donaciji koja sadrži ukupno 40 radova u bronci, portretnih glava i medalja Koste Angelija Radovanija nastalih između 1946. i 1999. godine na kojima je prikazao znamenite osobe iz područja hrvatske znanosti, umjetnosti i društvenog života, redovne ili počasne članove Akademije, a dodatak izložbi su i tri Radovanijeve medalje iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.
image
Travanj - lipanj 2023.

Kao polazište izložbe uzimaju se dva Stilinovićeva paradigmatska rada — Eksploatacija mrtvih te An Artist Who Cannot Speak English Is No Artist (1992.). Oni su ujedno i ishodišta kroz koja se razmatraju dva pojma u kontekstu postmoderne umjetnosti — s jedne strane pojam aproprijacije, službeni termin umjetničke kritike, a s druge Stilinovićev pojam eksploatacije.
image
Svibanj 2023.

„Putujuća izložba „Neustrašive žene" nastala je na temelju dvije publikacije - "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) a obuhvaća ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 poznate suvremene hrvatske ilustratorice. Izložba će cijelu 2023. putovati Hrvatskom i bit će predstavljena u veliki broj ustanova (muzeja, galerija, knjižnica i centara za kulturu) diljem Hrvatske, a zbog povećanog interesa medija.“

image
Srpanj - kolovoz 2023.

Izložbom će se ukazati na postojanje vrlo žive strip scene u Hrvatskoj na primjeru Matakovića, jednog od njezinih glavnih protagonista
image
Srpanj - kolovoz 2023.

Crno staklo na putu je projekt u tijeku, rad ceste. Čine ga radovi, mikro cjeline različitih tema, formata i tehnike koje autorica realizira prilikom i/ili nakon svakog boravka u zapadnoj Africi. Rad na projektu započet je 2019. godine.
image
Rujan - prosinac 2023.

Godine 2023. navršava se 460 godina od smrti velikog manirističkog slikara i grafičara Andrije Medulića, zvanog Schiavone. Ta je obljetnica povod Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku da svoju tradicionalnu manifestaciju Dani grafike posveti grafičkom opusu ovog značajnog, a (osobito u Hrvatskoj) nedovoljno poznatog slikara-grafičara iz 16. stoljeća
image
Danteova Božanstvena komedija u crtežima Mirka Račkog
Prosinac 2023..

53 crteža Danteove Božanstvene komedije autora Mirka Račkog iz fundusa Kabineta grafike HAZU
image
Strossmayerova galerija starih majstora: izbor iz fundusa
Prosinac 2023.

Zbirka uključuje djela talijanskih primitiva i visoke renesanse Firence, Rima, Venecije, djela iz razdoblja baroka, iz Italije, Španjolske; renesansno slikarstvo sjevera Europe; nizozemske slikarske škole renesanse i baroka; djela klasicizma i hrvatskog slikarstva s početka moderne.

Otvorenje: 28. lipnja u 19:00 sati

Autori izložbe: Dubravko Mataković, Hrvoje Duvnjak

Kustosica i koordinatorica: Anja Kindl

 

U sklopu programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će predstavljena izložba Dubravka Matakovića, jednog od glavnih protagonista hrvatske strip-scene. Riječ je o autoru čiji je prepoznatljivi vizualni i jezični diskurs rezultirao kultnim statusom među domaćim poznavateljima stripa, o čemu svjedoči i popularnost koju je protekle godine ostvarila njegova monografija u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo. 

Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti pružit će uvid u dosadašnje Matakovićevo stvaralaštvo te kroz brojne originalne strip table i ilustracije dati pregled omiljenih strip (anti)junaka: od “Malog Ivice“ 1984. godine, preko „Protmana,“ „Tetka Trinaestog,“ „Super Di,“ „Glištuna Gmižića“ i ostalih, pa do recentne ilustracije koju je umjetnik napravio posebno za ovu prigodu.

Izložba predstavlja do sada najcjelovitiju i najbogatije opremljenu retrospektivu Matakovićeva stvaralaštva te do sada najopsežniji rezime umjetnikova rada.

Izložba će biti otvorena u srijedu, 28. lipnja u 19 sati, a zainteresirani će ju posjetitelji imati prilike pogledati do 15. kolovoza 2023.

Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu. U Vinkovcima je završio gimnaziju, Diplomirao je 1983. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Stripom se profesionalno bavi od 1984.g. Objavljivao je stripove u raznim visokotiražnim novinama i časopisima. Likovno je oblikovao i izradio ilustracije za desetke knjiga i udžbenika, glazbenih CD-a, plakata i drugih oblika grafičkog oblikovanja, Izradio je niz kazališnih scenografija. Napisao je dva dramska teksta za komedije „Iz Kabula s ljubavlju (2007.)i „Iz Kabula s ljubavlju TU (2012.). Autor je dvanaestominutnog animiranog filma „Cigla“, nastalog u produkciji Zagreb filma (2012.). Imao je više desetaka samostalnih i skupnih izložbi slika i stripova,  a za svoj rad je više puta nagrađivan. Radi kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu. Član je HDLU Osijek.

Izložba je financirana sredstvima OBŽ, Ministarstva kulture i medija RH i Osječkog ljeta kulture.

 

 

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno