Voditelj Daniel Zec

Umjetnine kojezs20 I 3 su po svom nastanku datirane u XX. stoljeće čine kvantitativno najveći dio fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, Osijek.Rein
Bogata likovna baština XVIII. i XIX. stoljeća u Slavoniji prethodila je intenzivnijem i organiziranijem razvoju likovnih umjetnosti u XX. stoljeću. To je vrijeme građanske umjetnosti. Naručioci likovnih djela su pored države i grada, strana i domaća buržoazija.
Na razvoj i kvalitetu likovnog života u Slavoniji, posebno u Osijeku kao regionalnom centru, utjecale su sve učestalije izložbe, bilo da su to izložbe likovnih udruženja, grupa ili pojedinih autora iz Zagreba, Beograda ili autora koji žive i djeluju u to vrijeme u Slavoniji.
Djelovanjem „Kluba hrvatskih književnika i umjetnika“ s likovnom sekcijom od 1909. godine, Salona umjetnina Radoslava Bačića, povjerenika Salona Urlich iz Zagreba, realizirane su brojne likovne izložbe i predavanja iz područja likovne umjetnosti. To je vrijeme formiranja vrijednih privatnih likovnih kolekcija. Početkom XX. stoljeća likovna umjetnost je bila privilegij pojedinaca i intelektualnih grupa.
Značajni su kolekcionari grof Normann, dr. Dragutin Neumann, Mirko Herman, Radoslav Bačić i kasnije Julijus Sorger, dr. H. Weismann, Rudolf Povischil, dr. Duričić-Biorac, Bernardo Krešić, D. Hengl i drugi koji su ujedno i inicijatori likovnih zbivanja u gradu, a često i mecene umjetnicima. Portret je omiljena tema u slikarstvu. Brojne su narudžbe portreta članova obitelji koje su radili Bela Csikos Sessia, Joso Bužan, Maksimilijan Vanka,Dimitrije Marković i drugi. To je i vrijeme formiranja likovne kritike, koju predstavljaju Iljko Gorenčević(Dr. Lav Grün), Gvido Jeny, Lav Vrelović i drugi. Građani su kupovali likovna djela vrlo često u Beču i Budimpešti.
heilSve više se šire potrebe za likovnom umjetnošću i ona više nije privilegija manjeg broja građana. mujadzic
U gradu u razdoblju od 1900. do 1918. godine djeluju mnogi umjetnici: Dimitrije Marković,Vladimir Becić, Rudolf i Ludviga Valić, Dragan Melkus, Vladimir Filakovac i drugi. Između dva rata dolazi do snažnijeg prodora avangardnih strujanja iz evropskih centara, te previranja između tradicionalizma i avangarde.U tom razdoblju u Osijeku djeluju: Rudolf Turković, Gustav Antolović, Petar Orlić, Slavko Tomerlin, Josip Leović, Hella Reymman, Elza Rechnitz, Oskar Nemon, lvan Rein, Kornelije Tomljenović, Mihaelo Živić, Josip Zorman, lvan Heil i drugi.